Eestimaa...See on avatud olemise mererannad ja üksi olemise muinasjutu metsad,see on kevadine rändlinnuputus ja sügisene värviuputus,see on romantiline suveöövalgus ja pimestav härmatis talvepäevades.See on veel tuhat asja...Rändaja teed on siin otsatud...

воскресенье, 21 февраля 2010 г.

Vibu lugu


Valge rist näitas oma imettegevat mõju taas 1381. aastal. Pärimuse järgi piiras siis Vastseliina linnust Moskva vürsti 300 000 meheline vägi. Kuna pikaleveninud piiramine ja paljud tormijooksud halvendasid lossi kaitsevõimet, siis hakati üha rohkem abi otsima Jumalalt.

Ühel hommikul, päikesetõusu ajal, toimuski ime. Palvete lugemise lõpetanud Vastseliina linnuse pealik tabas ihutud raudotsaga noolega pika maa pealt surmavalt Vene suurvürsti. Oma väejuhist ilmajäänud venelased olid nii šokeeritud, et lõpetasid Vastseliina piiskopilossi piiramise ning lahkusid.

Linnuse kaitsjad rõõmustasid imepärase pääsemise üle ning riputasid vibu lossikirikusse. Kuuldus, et Vastseliina piiskopilinnus on kõige tugevam, levis ja kinnistus rahva mälus. Tänapäeva kunstiajaloolaste arvates see siiski nii ei olnud. Kalvi Aluve ütleb, et Vastseliina oli tunduvalt väiksem kui Pärnu ja Paide linnused.

Комментариев нет:

Отправить комментарий