Eestimaa...See on avatud olemise mererannad ja üksi olemise muinasjutu metsad,see on kevadine rändlinnuputus ja sügisene värviuputus,see on romantiline suveöövalgus ja pimestav härmatis talvepäevades.See on veel tuhat asja...Rändaja teed on siin otsatud...

суббота, 20 февраля 2010 г.

Piusa savikoda.









Savikoda on avatud keraamikaateljee, kus külastajate silme all valmistatakse nii traditsioonilisi kui ka unikaalseid kunsti- ja käsitööesemeid. Pidevalt on eksponeeritud Signe ja Meelis Kriguli autorikeraamika. Meeldima hakanud eseme saab ka kaasa osta. Eelnevalt registreerides on kohapeal võimalik läbi viia keraamikaalaseid kursusi ning õppusi.
Piusa Savikoda tegutseb Setumaa ja Eestimaa piiril aastast 1997. Aastast 2003 asub töökoda Piusa koobaste ja liivakarjääri vahetus läheduses, endises raudteejaama hoones ja on avatud kõigile huvilistele.

Kohapeal valmistatakse keraamikat nii käsitsi vormides (Signe Krigul) kui potikedral treides (Meelis Krigul). Valdavalt saab siin valmistada madalkuumuskeraamikat, mille põletamistemperatuur on 900- 1150 °C. Aeg-ajalt tehakse RAKU-põletust. See tehnika pärineb Jaapanist ja on algselt olnud seotud teetseremooniatega. Põletusprotsessi on visuaalselt põnev jälgida ja ka tulemus erineb tavapärasest keraamikast märkimisväärselt.

Savikojas saavad ka külastajad kätt proovida ja mõne asja ise valmis voolida. Selleks tuleks aga eelnevalt ette teatada, et saaksime valmistuda, oma tööd planeerida ja et ei tekiks arusaamatusi.

Tööde lõplikult valmimise aeg on aga suhteliselt pikk. Kui täna ese valmis teha, siis reeglina tuleks teda järgmisel päeval veel viimistleda ja puhastada. Seejärel jääb asi kuivama, kuni saab õhukuivaks. Nüüd tuleb põletada. Igat asja põletatakse tavaliselt vähemalt kaks korda - kõigepealt eelpõletus (900 °C) ja siis glasuuripõletus (kuni 1150°C). Kõik see võtab aega vähemalt nädala ja rohkemgi.

Комментариев нет:

Отправить комментарий