Eestimaa...See on avatud olemise mererannad ja üksi olemise muinasjutu metsad,see on kevadine rändlinnuputus ja sügisene värviuputus,see on romantiline suveöövalgus ja pimestav härmatis talvepäevades.See on veel tuhat asja...Rändaja teed on siin otsatud...

воскресенье, 21 февраля 2010 г.

OBINITSA KÜLA.












  • Obinitsa on üks suuremaid setode külasid Lääne-Setomaal, rahvapärase jaotuse järgi Mokorluga nulgas. Esimesed kirjalikud andmed Obinitsast pärinevad 1652. aastast, kuid arheoloogiliste leidude alusel võib väita, et siin elati juba u 1000–1300 aastat tagasi – nii vanad on Tuhkvitsa oru kaldal Sakalova palos asuvad liivast kuhjatud ümar- ja pikk-kääpad. Obinitsa surnuaias on veel Lääne-Setomaal vähelevinud, kividega piiratud u 600–700 aasta vanused matused kalmed – žalnikud. Külast 1 km loodes, metsas, asub muistne pelgupaik – linnus. Küla vanem osa on tüüpiline sumbküla, uuem osa ehitati aastatel 1960–1970.
Aastatel 1904 ehitati Obinitsa Baltimaades ainulaadne kool-kirik: allkorrusel töötas kool, ülal – kirik. Kellatorn ja altar endises kool-kirikus ning tsässon (puust palvemaja) küla keskel lõhuti nõukogude võimude poolt aastal 1950. 1952 ehitasid koguduse liikmed omaalgatuslikus korras külasse Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku Issanda Muutmise Kiriku. Obinitsa kiriku suurim püha on paasapäev (19. august). Obinitsast on saanud alguse Seto Kuningriigi päevad, mis toimuvad igal aastal augustikuu esimesel laupäeval erinevas Setomaa külas. Obinitsa paisjärve rajamine Tuhkvitsa ojale lõppes 1995. a. Kaunis ja puhtaveeline 22 ha pindalaga järv on sobiv nii ujumiseks, kalapüügiks kui paadisõiduks. Obinitsa järve vasakpoolses kaldas on allikatekkeline liivakivi paljand ja koobas. Paljude legendidega seotud koobast kutsutakse Juudatarõks.Seto Lauluema kuju seisab kõrgel Obinitsa paisjärve kaldal.

Комментариев нет:

Отправить комментарий