Eestimaa...See on avatud olemise mererannad ja üksi olemise muinasjutu metsad,see on kevadine rändlinnuputus ja sügisene värviuputus,see on romantiline suveöövalgus ja pimestav härmatis talvepäevades.See on veel tuhat asja...Rändaja teed on siin otsatud...

вторник, 2 марта 2010 г.

Väinamere hüdroloogia.


Madala ja väikese veeväljaga Väinamere hüdroloogilised tingimused erinevad tunduvalt saartest läände jääva mere omadest. Siin on nõrgem lainetus, suuremad veetemperatuuri aastased kõikumised, väiksem vee soolsus ja läbipaistvus ning paksem ja püsivam jääkate kui avameres.

Kõige rohkem soojeneb vesi Mandri-Eesti lääneranniku lahtedes — Haapsalu ja Matsalu lahes, kus juuli keskmine temperatuur on 19–20°C, eriti kuumadel päevadel 25–28°C. Seepärast leidis Haapsalu kuurordi arst K. A. Hunnius juba 150 aastat tagasi, et sealne vesi olevat sama soe kui Vahemere-äärsetes kuurortides. Kuurordi rajamist siia soodustasid eelkõige aga suured ravimuda varud Haapsalu lahe põhjas.

Samal ajal on Haapsalu laht ja Matsalu laht ka Eesti kõige karmimate jääoludega. Kuigi Eesti talved erinevad omavahel väga suuresti, tekib jää Väinameres igal aastal. Tavaliselt püsib see neli kuud, väga soojadel talvedel poole vähem. Väga külmadel talvedel rajatakse saarte ja mandri vahele autoliikluseks jääteed.

Комментариев нет:

Отправить комментарий