Eestimaa...See on avatud olemise mererannad ja üksi olemise muinasjutu metsad,see on kevadine rändlinnuputus ja sügisene värviuputus,see on romantiline suveöövalgus ja pimestav härmatis talvepäevades.See on veel tuhat asja...Rändaja teed on siin otsatud...

вторник, 2 марта 2010 г.

Merikapsas Crambe maritime.



Kõrgus: 50-100 cm

Õied: valged, 4 kroonlehega, õisik sarikakujuline

Kasvukoht: mererand

Merekapsa nimi rõhutab, et taim meenutab välimuselt kõigile tuttavat aias kasvavat kapsast. Sellel tavaliselt poole meetri kõrgusel taimel on samasugused laiad lihakad sinakat tooni lehed. Tõsi küll, kapsapead nad ei moodusta, vaid asetsevad igaüks eraldi. Juunikuust ilmuvad talle valged õied, mis on tillukesed, 4 kroonlehega. Nad paiknevad sarikataolises õisikus. Õitsemise ajal lõhnavad nektarirohked õied tugevast ja meelitavad ligi rohkesti putukaid. Viljad on kollast värvi ja sarnanevad tillukeste ümarate pallidega. Nad võivad merevees ilma põhja vajumata hulpida mitu kuud. Nii jõuavad seemned uutesse kasvukohtadesse. Merikapsal on maa sees mitmeaastane jäme juur. Merikapsa lehed noorena mahlakad ja toorena sama maitsvad kui aias kasvaval sugulasel. Suve lõpupoole muutuvad nad sitkemaks ja maitselt veidi kirbeks. Koduloomad söövad neid meeleldi. Seepärast pole randades, kus karjatatakse koduloomi, merikapsast leida. Mõnedes Lääne-Euroopa mereäärsetes riikides on merikapsast kasvatatud ka aias.

Merikapsa kõige tüüpilisemad kasvupaigad on kliburannad. Toitainete poolest vaest pinnast väetavad siin mingil määral kõdunenud vetikad. Merikapsas on üsna sage taim Lääne-Eesti randadel, kui Põhja-Eestis leidub teda harva.

Комментариев нет:

Отправить комментарий