Eestimaa...See on avatud olemise mererannad ja üksi olemise muinasjutu metsad,see on kevadine rändlinnuputus ja sügisene värviuputus,see on romantiline suveöövalgus ja pimestav härmatis talvepäevades.See on veel tuhat asja...Rändaja teed on siin otsatud...

вторник, 2 марта 2010 г.

Märgutuledest muinastuledeks.




Muinasajal kasutati mere ääres märgutulesid meremeestele tee näitamiseks ohutusse sadamasse või randa. Märgutulesid kasutati ka valvesüsteemis hoiatuste ja muude sõnumite edastamiseks avamerelt kuni sisemaani välja, tulede eest hoolitsemine oli juba viikingite ajal rannakogukondade kohustus. Kaasajal süüdatakse Läänemere kallastel muinastuled selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Tuled süüdatakse ka nende mälestuseks, kes igaveseks merele jäänud.

Muistsete märgutulede taaselustamine algatati 1992. aastal Soomes, juba sama aasta augustis süüdati esimesed muinastuled. Tänaseni süttivad lõkked igal aastal augusti viimase laupäeva õhtul kell 21.30. Muinastulesid süüdatakse peale Soome veel Ahvenamaal, Rootsis, Lätis, Leedus, Poolas, Saksamaal ja Taani randades. Eestis on see mitmetes rannakülades traditsiooniks juba aastaid.

Комментариев нет:

Отправить комментарий